IZJAVA DIREKTORA AKREDITACIONOG TIJELA CRNE GORE POVODOM 9. JUNA - SVJETSKOG DANA AKREDITACIJE

Polazeći od Svjetskog dana akreditacije 2019. godine, koji se fokusirao na ulogu akreditacije u stvaranju dodatne vrijednost lancima snabdjevanja, Svjetski dan akreditacije 2020. ističe značaj akreditacije u poboljšanju sigurnosti hrane. Cilj ove promocije je da omogući širokom auditorijumu, koga čine poslovni subjekti, regulatorna tijela i potrošači da bolje razumiju ulogu akreditacije u tom procesu.

Primjenjena na prehrambeni sektor, akreditacija pomaže poboljšanju sigurnosti hrane na način da se njenim sprovođenjem kontroliše cijeli lanac snabdjevanja hranom od njive do trpeze, kroz proizvodnju, preradu i pakovanje, preko skladištenja i transporta, do maloprodaje i ugostiteljstva.

Zajednička izjava koju su objavili čelnici ILAC-a i IAF-a iznosi važnost akreditacije u sigurnosti hrane, naglašavajući kako ona osigurava kompetentne i nepristrane usluge kontrolisanja, sertifikacije i ispitivanja u svim djelovima lokalnih, nacionalnih i međunarodnih lanaca hrane. Na taj način akreditacija podržava Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDGs), a posebno cilj Zdravlje i dobrobit (SDG 3- Good health and well-being).

IAF i ILAC objavili su brošuru i poster u kojima se navode primjeri o ulozi koju akreditacija ima u sigurnosti hrane, a neka istraživanja na tu temu su dostupna na web stranicama  Public Sector Assurance i Business Benefits. Dostupan je i promotivni video na IAF/ILAC YouTube kanalu .

Svim akreditovanim tijelima za ocjenu usaglašenosti želim da čestitam Dan akreditacije i poželim da u budućem periodu sertifikate o akreditaciji koje već imaju uspješno održe i prošire. Onima koji su shvatili značaj akreditacije i tek namjeravaju da uđu u naš registar želimo da uspješno pređu put do takve zvanične potvrde kompetentnosti i na zadovoljstvo svojih klijenata stalno unapređuju poslovanje. 


Direktor Akreditacionog tijela Crne Gore


Milivoje Pavićević