Svjetski dan akreditacije (World accreditation day 2024)

Svjetski dan akreditacije 2024

Svjetski dan akreditacije obilježava se svake godine 9. juna kao globalna inicijativa koju su zajednički uspostavili Međunarodni forum za akreditaciju (IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (ILAC) sa ciljem podizanja svijesti o vrijednostima akreditacije i doprinosima koja ona daje društvu.

Obilježavanje Svjetskog dana akreditacije na globalnom nivou praktikuje se još od 2008. godine a svake godine posvećuje se određenoj tematskoj cjelini naglašavajući doprinos koji akreditacija pruža u naznačenoj sferi društvene djelatnosti. Godinama unazad teme Svjetskog dana akreditacije obrađuju mnoge značajne aspekte akreditacije uključujući i njenu podršku ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG’s).

Ovogodišnja tema Svjetskog dana akreditacije glasi: „Akreditacija: Osnaživanje sjutrašnjice i oblikovanje budućnosti“ i ima za cilj da ukaže kako akreditacija i ocjenjivanje usaglašenosti doprinose inovacijama i tehnološkom napretku, očuvanju sajber bezbijednosti i privatnosti, stvaranju uslova za razvoj novih i digitalnih tehnologija, upravljanju agendom ESG (zelena tranzicija, društvena odgovornost i odgovorno korporativno upravljanje), ostvarivanju raznolikosti, inkluziji i promovisanje fer praksi u organizacijama, tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji, transparentnoj i etičnoj upotrebi vještačke inteligencije, kao i drugim savremenim globalnim trendovima.

Brošura pripremljena u čast obilježavanja WAD 2024, a koja detaljnije obrazlaže gore navedene teme sa primjerima iz prakse, dostupna je u pratećim materijalima.

Takođe, u pratećim materijalima dostupna je i Zajednička izjava koju su povodom obilježavanja WAD 2024 objavili predsedavajući međunarodnih organizacija za akreditaciju IAF i ILAC, a koja ima za cilj da ukaže kako akreditacija može da doprinese ostvarivanju poverenja u nove tehnologije, digitalizaciju i održivost u savremenom svijetu podložnom promjenama.

Promotivni video WAD 2024 možete pogledati OVDJE.

Akreditaciono tijelo Crne Gore svojim saradnicima, akreditovanim tijelima za ocjenjivanje usaglašenosti, korisnicima akreditovanih usluga ocjenjivanja usaglašenosti, organima državne uprave i svim građanima Crne Gore ovim putem čestita 9. jun – Svjetski dan akreditacije.

Brošura WAD 2024
Zajednička izjava WAD 2024